Να ζεις, ν' αγαπάς, να μαθαίνεις!

Πολύ σοφή συμβουλή! 
Να ζεις! Τι θα πει να ζεις; Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να το ερμηνεύσεις! Να ζεις... είναι απλά να χτυπά η καρδιά σου και ν' ανασαίνεις. Μα όχι δεν αρκεί μόνο αυτό! Μάλλον δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει να ζεις. Ίσως να μη ζω ακριβώς. Ίσως να σημαίνει να ζεις χωρίς να αφήνεις ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο. Μα όχι αυτό θα ήταν πολύ αγχωτικό. Ίσως να σημαίνει να χαίρεσαι και τα πιο απλά πράγματα για να αντέχεις τα πιο δύσκολα! Ίσως.... οτιδήποτε. Ναι, σίγουρα δεν μπορώ να προσδιορίσω το "να ζεις"! Κι εδώ που τα λέμε ποιος μπορεί να το κάνει με ακρίβεια;
Μα μπορώ να σας πω τι σημαίνει "ν' αγαπάς"! Σημαίνει να δίνεις όλο σου τον εαυτό ανιδιοτελώς σ' αυτούς ή σ' αυτά που αγαπάς. Να κάνεις την υπέρβαση, να δέχεσαι, να υπομένεις ακόμα κι αυτά που προηγουμένως σου φαίνονταν αδιανόητα. Μερικές φορές όταν αγαπάς χωρίς μεγάλη ανταπόκριση νιώθεις πως αγαπάς πολύ ενώ όταν η ανταπόκριση είναι μεγάλη νιώθεις πολύ λίγος. Μερικές φορές το να σου προσφέρουν μεγάλη αγάπη γίνεται πιεστικό αν νιώθεις πως εσύ δεν μπορείς να την ανταποδώσεις με κανέναν τρόπο. Κι άλλες φορές νιώθεις πως σου επιστρέφονται όλα αυτά που σου αξίζουν και δεν ήρθαν ποτέ μέχρι τώρα. Τελικά αυτό είναι σχετικό! Δεν υπάρχει λίγη ή πολλή αγάπη! Ή αγαπάς ή δεν αγαπάς! Άλλωστε η αγάπη είναι "ποσότητα" μη μετρήσιμη. Αυτό που διαφέρει στον καθένα μας είναι ο τρόπος που την κατανοεί και την εκφράζει και ο τρόπος που τη βιώνει όταν την λαμβάνει. Το θέμα κάθε φορά είναι να αντέχεις στην ιδέα ν' αγαπάς και να αγαπιέσαι χωρίς να πνίγεσαι στα συναισθήματα τα δικά σου και των άλλων.
Και τελικά, όταν ζεις κι αγαπάς, μαθαίνεις! Μαθαίνεις κυρίως για τον εαυτό σου. Όσο καλύτερα ξέρεις εσένα τόσο πιο εύκολα μαθαίνεις για τα υπόλοιπα. Κι όταν τα μαθαίνεις, ξέρεις πια να ζεις και ν' αγαπάς. 
Αμφίδρομη σχέση! Να ζεις και ν' αγαπάς για να μαθαίνεις ή να μαθαίνεις για να ζεις και ν' αγαπάς; Ίσως και τα δύο αλλά και πολλά άλλα ακόμα! Μα πάνω απ' όλα να ζεις και ν' αγαπάς και να μαθαίνεις! Και οι συνδέσεις και σχέσεις μεταξύ τους θα τον βρουν το δρόμο τους για να σου δείξουν κι εσένα το δικό σου! 


Σχόλια

  1. ομορφα τα λες, εχεις τελεια μουσικη υποκρουση που μου θυμιζει ενα παιδικο η μια ταινια αλλα δε θυμαμαι ακριβως πιο! σιγουρα ο τιτλος ειναι πιο απλος απο οτι τελικα σημαινει! αλλα ειναι θεμα συγκεριων! στο κομματι που συμφωνω απολυτα ειναι πως αν ο ενας αγαπαει παραπανω ο αλλος θα τρομαξει! και ισως φυγει, ετσι γινετε παντα! καπου ολοι μας το χανουμε στη μεταφταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι όμορφη ανάρτηση :)
    εγώ πάλι πιστεύω πως οταν αγαπάς, τότε ζεις :)
    έτσι μαθαίνεις τον εαυτό σου, τους γύρους σου... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ζωή από μόνη της είναι ένα μάθημα. Και το πιο σημαντικό που πρέπει να κατανοήσουμε εμείς από αυτήν και αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε περισσότερο στα τέλος (μέσα από όλα τα προβλήματα) είναι ότι πρέπει να αγαπάμε!!! Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" ;) καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ζεις ν'αγαπάς να μαθαίνεις, πρώτη φορά συνάντησα τον τίτλο σε ένα βιβλίο ενός αγαπημένου μου συγγραφέα τον Λεό Μπυσάλια... Ίσως τον γνωρίζεις, δεν έχει σημασία. Αυτό που θέλω να πω είναι οτί ενώ εκείνος ανέπτυξε το θέμα σε ολόκληρο βιβλιο εσύ μέσα σε λίγες παραγράφους κατάφερες να δώσεις ένα καινούργιο νόημα πολύ πιο άμεσο με την πραγματικότητα. Συνέχισε την καλή δουλεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tha gineis yperoxi dhaskala. Filia pola

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Μίλα ψιθυριστά! Κάποιος ονειρεύεται....

Δημοφιλείς αναρτήσεις